الگوریتم های گوگل و نحوه کار آن ها

دوران قبل از الگوریتم های گوگل
اگر جزء طرفداران گوگل هستید و از گذشته تا به امروز از آن استفاده می کنید، بهتر است که یک سوال از شما بپرسیم. آیا ده سال پیش که الگوریتم های گوگل روی کار نیامده بودند را به یاد می آورید؟ 10 سال پیش اگر موضوعی را در گوگل جست و جو می کردیم نتایجی که از گوگل به دست می آوردیم به دقیقی امروز نبود و خیلی از سایت های بی کفایت در راس نتایج موتور جست و جو گوگل بودند. همین امر باعث شد خیلی از کاربران گوگل، اعتماد خود را نسبت به این موتور جست و جو از دست بدهند.
درست در همان زمان مسئولان و کارکنان گوگل دست به کار شدند تا دوباره نظر مردم را جلب کنند و همان طور که می بینید موفق شدند و امروزه ما برای کوچک ترین سوال های خود به گوگل مراجعه می کنیم و قبل از آن که سوال خود را از کسی بپرسیم در گوگل جست و جو می کنیم.
شاید بر شما سوال پیش بیاید که گوگل چگونه دوباره به جایگاه قبلی خود بازگشت؟ اگر مایل به دانستن جواب این سوال هستید با ما همراه باشید.
الگوریتم های گوگل
الگوریتم به مجموعه دستور العمل هایی گفته می شود که گوگل برای موتور جست و جو خود تولید کرده است تا بهترین نتایج را برای کاربران خود نمایش دهد. اگر وب سایت شما به این الگوریتم ها و قوانین آن احترام بگذارد، در مقابل سایت شما به پاداشت گران بهایی می رسد و اگر خلاف آن عمل کند توسط گوگل جریمه می شود و وب سایت شما تاوان سنگینی را پس می دهد.
برای آشنایی با تکنیک های سئو و چگونگی عمل کردن به قوانین گوگل مقاله تکنیک های جادویی سئو را مطالعه کنید.
گوگل از سال 2003 شروع به ساخت الگوریتم هایی برای بهبود نتایج موتور جست و جو خود کرد که این الگوریتم ها کم و بیش به گوگل کمک کردند. ولی تغییرات اصلی گوگل از سال 2011 بعد از نشر جمله “الگوریتم جستجو گوگل تبدیل به یک ویرانه شده. وقت درمان است!” در روزنامه Business Insider اتفاق افتاد.
جریمه شدن توسط الگوریتم های گوگل
جریمه شدن توسط گوگل یا پنالتی شدن توسط آن در هر الگوریتم متفاوت است. ولی به طور کلی به 3 نوع تقسیم می شود.
- در سخت گیرانه ترین حالت ممکن، اگر شما مرتکب خطا شوید گوگل به طور کلی وب سایت شما را از نتایج موتور جستجو حذف می کند. این یعنی شما باید به فکر یک هاست و دامنه دیگری باشید تا دوباره شروع به کار کنید.
- در حالت متعادل، گوگل آن صفحه از وب سایت شما که داخل آن مرتکب خطا شده اید را از صفحه نمایش موتور جست جو حذف می کند. این به این معنا است شما باید آن صفحه را از وب سایت خود حذف کنید.
- در ساده ترین حالت، امتیاز وب سایت شما سلب می شود و رتبه صفحات شما به شدت افت می کند.
الگوریتم های گوگل قبل از سال 2011
از الگوریتم هایی که قبل از سال 2011 تولید شده اند می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- Florida (16 نوامبر 2003)
- Jagger (1 سپتامبر 2005)
- Big Daddy (15 دسامبر 2005)
- Vince (18 ژانویه 2009)
- Caffeine (10 آگوست 2009)
- MayDay (28 آوریل 2010)
الگوریتم های گوگل بعد از سال 2011
الگوریتم های گوگل که باعث توسعه چشم گیر موتور جست و جو شده اند به ترتیب زیر است:
الگوریتم پاندا (Panda)
گوگل تاریخ 23 فوریه 2011 الگوریتم پاندا را معرفی کرد. این الگوریتم از سال 2011 تا 2016 با نسخه های مختلف ( نسخه 1.0 تا 4.2) به روز رسانی شد و در تاریخ 11 ژانویه 2016 به یکی از الگوریتم های هسته ای گوگل تبدیل شد.
خیلی از افراد به اشتباه فکر می کنند که الگوریتم پاندا فقط روی متن کپی حساس است ولی علاوه بر آن، اگر شما از سایت های دیگر مطلبی را کپی کنید و آن را تغییر دهید و در وب سایت خود استفاده کنید باز هم از نظر پاندا کپی است. از وظایف اصلی الگوریتم پاندا می توان به مواردی دیگر که حائز اهمیت است اشاره کرد. از نظر پاندا محتوای متنی خوب است که تعداد کلمات آن حداقل به تعداد استاندارد رسیده باشد. یعنی اگر تعداد کلمات متن شما کم باشد محتوای متنی شما یک مقاله بی ارزش و بی کیفیت از نظر پاندا است. تعداد کلمات کلیدی برای پاندا بسیار مهم است اگر شما در متن خود بیش از حد استاندارد از کلمات کلیدی استفاده کنید پاندا فکر می کند که شما قصد گول زدن آن را دارید.
مواردی که در بالا به شما گفتیم اگر در سایت شما انجام شود شما مورد خشم پاندا قرار می گیرید.
اگر سایت شما توسط پاندا جریمه شود. بهتر است سایت خود را ارزش یابی کنید اگر ارزش آن را دارد برای آن وقت خود را بگذارید تلاش خود را شروع کنید هر کدام از صفحه هایی که به نظر خودتان خطا کرده اید را حذف کنید و دوباره شروع به تولید محتوا به روز و با کیفیت کنید. مسیر طولانی پیش روی دارید تا نظر گوگل را جلب کنید ولی ارزش دارد. ولی اگر با ارزیابی سایت خود به این نتیجه رسیدید که ارزش وقت تلف کردن ندارد سایت خود را فراموش کنید و دوباره شروع کنید و به الگوریتم های گوگل احترام بگذارید تا از پاداش های گوگل بی نصیب نمانید.
الگوریتم تازگی (Freshness)
گوگل حدود 9 ماه بعد از الگوریتم پاندا، الگوریتمی به نام تازگی را به مردم معرفی کرد.
وب سایت شما مانند یک گلدان است که نیازمند به نگهداری دارد. سئو کاران وب سایت شما مانند باغبان های هستند که با تولید محتوا بروز باید به فکر تازگی وب سایت شما باشند. اگر میزان حضور کاربران و گشت و گذاری داخل سایت شما می کنند بیشتر باشد گوگل به بروز بودن و تازگی سایت شما پی می برد.
هر چه جست و جو درباره یک موضوع بیشتر باشد اهمیت به روز بودن محتوا مرتبط با آن موضوع بیشتر است.
کار هایی که به تازگی وب سایت شما کمک می کند :
- محتوا به روز تولید کنید.
- چند وقت یک بار محتوا های متنی خود را بروز رسانی اساسی کنید.
- لینک سازی مداوم و مربوط انجام دهید.
- تاریخ انتشار مقاله های خود را حذف نکنید.
الگوریتم پنگوئن (Penguin)
درست در تاریخ 24 آوریل 2012 حدود یک سال بعد از الگوریتم پاندا این بار گوگل، الگوریتم پنگوئن را معرفی کرد. این الگوریتم از سال 2012 تا 2016 با نسخه های گوناگون (1.0 تا 4.0) بروز رسانی شد و در تاریخ 23 سپتامبر 2016 به الگوریتم های هسته ای گوگل پیوست.
الگوریتم پنگوئن به منظور از بین بردن لینک های اسپم، جلوگیری از استفاده بیش از حد بر چسب ها و کلمات کلیدی وارد عرصه اینترنتی شد.
یک سری از وب سایت ها هستند که علاقه دارند راه 100 ساله را در یک شب پشت سر بگذارند و با استفاده از تکنیک های کلاه سیاه سئو این کار انجام می دهد و به عواقب آن حتی فکر هم نمی کنند که گوگل جای حق نشسته و با بروز رسانی خود جلوی تمام این وب سایت ها را می گیرد. یکی از این تکنیک ها خرید لینک های غیر مجاز است که با دادن پول از سایت های دیگر لینک های موقت خریداری می کنند و یا با پرداخت هزینه برای وب سایت خود پست موقت می گذارند. از نظر گوگل لینکی ارزش دارد که مانا باشد اما تمام این بک لینک موقت اند. در ادامه پنگوئن روی نظراتی که به صورت مصنوعی در قسمت نظر کاربران وجود دارند به شدت حساس است.
اگر توسط پنگوئن جریمه شدید بهترین کار حذف لینک های بی ارزش و تلاش دوباره برای لینک سازی صحیح است. این کار به شما کمک می کند تا دوباره نظر گوگل را جلب کنید.
الگوریتم دزدان دریایی (Pirate)
در آگوست 2013 گوگل یکی دیگر از الگوریتم های خود را به نام دزدان دریایی وارد دنیا اینترنتی کرد. یکی از وظیفه های این الگوریتم رسیدگی به سایت های است که قانون کپی رایت را نقص کرده اند و وظیفه دیگر این الگوریتم نظارت بر روی سایت هایی است که کاربران از آن ها به هر دلیلی شکایت کرده اند.
از سایت های مشهوری که علت نقص قانون کپی رایت توسط این الگوریتم جریمه و از نتایج موتور جست و جو حذف شد می توان به 4shared.com اشاره کرد.
الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird)
درست در تاریخ 26 سپتامبر 2013 یکی از الگوریتم های مهم گوگل دست به کار شد تا بار دیگر گوگل را به کاربران ثابت کند. با ورود الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل شروع به درک ارتباط بین کلمات کرد. با ورود این الگوریتم دیگر خود کلمه مهم نیست بلکه مفهوم کلمه مهم است. شاید گیج شده باشید بگذارید با یک مثال موضوع را برای شما باز کنیم. مرورگر خود را باز کنید، سرچ کنید “نصب شیر“ چه چیز را نمایش داد؟ فیلم ها و مقالاتی که به شما کمک می کند شیر منزل خود را نصب کنید. حال بار دیگر سرچ کنید “سرعت شیر” می بینید که سرعت حیوان شیر را برای شما نمایش داد شما در هر دو بار شیر را سرچ کردید ولی گوگل بار اول درک کرد که منظور شما از (شیر) شیر آلات است و در دومین مرتبه منظور شما از (شیر) حیوان شیر است.
درست است این عمل کار الگوریتم مرغ مگس خوار است. ارتباط بین کلمات را درک می کند.
الگوریتم کبوتر (Pigeon)
در تاریخ 24 جولای 2014 گوگل یکی دیگر از الگورتیم های خود را با نام کبوتر راهی دنیای اینترنت کرد. فعالیت کبوتر بر روی سئو محلی یا Local SEO است یا به زبان ساده تر جست و جو محلی برای نشان دادن مکان ها روی نقشه که فعالیت های محلی ( مانند رستوران، کافه و …) دارند. برای مثال شما به فراگیری موسیقی علاقمند هستید. مرورگر خود را باز می کنید و عبارت آموزشگاه موسیقی را سرچ می کنید گزینه های متفاوتی به همراه شماره تلفن، فکس، آدرس و وب سایت در اختیار شما قرار می گیرد.
برای آشنایی بیشتر با سئو محلی مقاله سئو محلی چیست؟ را مطالعه کنید.
نکته جالب برای الگوریتم کبوتر
اگر کسب کاری محلی دارید حتما آن را در نقشه گوگل ثبت کنید تا زیر نظر الگوریتم کبوتر باشید.آدرس و شماره خود را در فوتر یاداشت کنید. به علت تکرار در تمام صفحات باعث اعتماد کبوتر به شما می شود.
الگوریتم موبایل فرست ایندکس (First Mobile Index)
با گذشت زمان و پیشرفت تلفن های همراه امروزی کاربران کار های خود را کم تر با رایانه انجام می دهند. شاید چند سال پیش اولویت ارزش گذاری وب سایت ها چگونگی ظاهر سایت در رایانه های شخصی بود ولی امروز روز اولویت با وب سایت هایی است که در تلفن همراه ظاهر مناسبی داشته باشد.
از نظر این الگوریتم وب سایت ها به چهار گروه تقسیم می شوند.
Semi
در این گروه ظاهر وب سایت، URL و کد نویسی صفحات وب سایت در نسخه موبایل و نسخه رایانه کامل مشابه است. یعنی هر آنچه که شما در رایانه می بینید با همان ابعاد در موبایل خود مشاهده می کنید که زیاد خوشآیند نیست.
Responsive
در این گروه URL و کد نویسی صفحات وب سایت مشابه است ولی ظاهر سایت در هر نسخه به صورت جدا گانه هماهنگ سازی شده است یعنی هر آنچه که در نسخه رایانه مشاهده می کنید در نسخه مبایل با ابعادی مناسب خواهید دید.
Mobil version
در این گروه ظاهر وب سایت، کد نویسی صفحات و URL وب سایت در هر نسخه متفاوت است.
Dynamic
در آخرین گروه کد نویسی وب سایت با ظاهر سایت در هر نسخه متفاوت است ولی URL آن ها مشابه است.
اولویت ارزش گذاری وب سایت از نظر این الگوریتم به شرح زیر است:
1.Responsive
2.Mobil version
3.Semi
4.Dynamic
الگوریتم هوش مصنوعی (Rank Brain)
درست وقتی همه فکر می کردند که گوگل برگ برنده ای ندارد در تاریخ 26 اکتبر 2015 گوگل همه را شگفت زده کرد. گوگل موتور جست و جو خود را به یک هوش مصنوعی تبدیل کرد. این به این معناست که گوگل دیگر یک ماشین نیست، گوگل مانند انسان می فهمد. الگوریتم هوش مصنوعی به نوعی کامل کننده الگوریتم مرغ مگسخوار است. گوگل با این قابلیت هر روز خود را بروز می کند. گوگل با خواندن محتوا های متنی و درک آن ها به راحتی بهترین نتایج را در اختیار کاربران قرار می دهد. از نشانه های این الگوریتم می توان به People Also Search و People Also Ask اشاره کرد. با این الگوریتم تولید محتوا با کیفیت با رعایت نکات نگارشی بسیار مهم شده است.
می توان گفت شما با جلب رضایت کاربرانتان، رضایت این الگوریتم را جلب کرده اید.
الگوریتم فرد (Fred)
شاید برای شما اتفاق افتاده باشد، وارد یک وب سایت برای دانلود فیلم شده اید، بدو ورود با تبلیغ رو به رو می شوید یا روی هر لینکی که کلیک می کنید یک تبلیغ ظاهر می شود. این جریان زیاد خوش آیند نیست در تاریخ 7 مارچ 2017 گوگل برای مبارزه با تبلیغات اسپم، الگوریتم فرد را وارد دنیای الگوریتم ها کرد. علاوه بر لینک های بی ارزشی که برای تبلیغات است، این الگوریتم روی تبلیغاتی که به صورت مستقیم در اطراف صفحه خود استفاده کرده اید هم حساس است. زیاد با استفاده از تبلیغات صفحه وب سایت خود را شلوغ نکنید تا مورد خشم فرد قرار نگیرید.
برای رهایی از دست این الگوریتم سعی کنید دست از فریب دادن کاربران با تبلیغات بی معنی بردارید.
الگوریتم گورخر (Zebra)
گورخر یکی از الگوریتم های گوگل است که کار خود را از سال 2013 شروع کرد. وظیفه گورخر نظارت بر وب سایت های فروشگاهی است یا به زبان ساده تر این الگوریتم برای جلوگیری از هک شدن اطلاعات کاربران شروع به کار کرده است که برای جلب اعتماد این الگوریتم کار های زیر را انجام دهید.
- ثبت نماد الکترونیک در وب سایت
- توضیحات کامل برای محصولات
- ضمانت نامه
- ارسال به موقع محصولات
- درگاه پرداخت امن
- ثبت اطلاعات و نشانی در وب سایت
- پشتیبانی
با انجام کار هایی که در بالا ذکر کردیم علاوه بر اعتماد گوگل، اعتما مردم را نیز جلب می کنید.
الگوریتم موش کور (Possum)
موش کور یکی دیگر از الگوریتم های گوگل است که در تاریخ 1 سپتامبر 2016 به باغ وحش گوگل اضافه شده. این الگورتیم به نوعی کبوتر را کامل کرده است. از وظایف این الگوریتم ها می توان به نظارت بر سئو محلی و کسب و کار هایی که در گوگل ثبت شده است اشاره کرد.
رقص (Dance)
رقص یکی دیگر از الگوریتم های گوگل است. رقص را می توان نوعی امتحان یا آزمایش نامید. گوگل بعضی اوقات برای محک و تایید صلاحیت وب سایت ها، به صورت ناگهانی و خودکار رتبه سایت شما را افزایش می دهد. پس اگر روزی رتبه سایت شما افزایش یافت جشن نگیرید تلاش خود را بیشتر کنید تا آن مکان را از دست ندهید زیرا رتبه دقیق شما بعد آن افزایش رتبه ناگهانی مشخص می شود. رضایت کاربران امر بسیار مهمی است که باعث پیشرفت شما می شود.
الگوریتم جعبه شنی (Sand Box)
جعبه شنی یک مکان برای کودکانی است که تازه می خواهند شن بازی را یاد بگیرند. این الگوریتم بعضی از وب سایت هایی که تازه شروع به فعالیت کرده اند را در بر می گیرد.این الگوریتم بر وب سایت های جدید نظارت می کند تا از تکنیک های کلاه سیاه سئو برای پیشرفت خود استفاده نکنند. پس اگر سرعت روند پیشرفت وب سایت شما پایین است با تلاش های زیادی که می کنید بدون شک زیر نظر این الگوریتم هستید. با تولید محتوا قوی و انجام تکنیک های کلاه سفید سئو به راحتی از دست این الگوریتم خلاص می شوید.
الگوریتم پال پال (Pal Pal)
باری دیگر گوگل الگوریتم های خودش را برای آنالیز ارزش محتوا راهی میدان کرد. ایده این الگوریتم برای اولین بار توسط آقای محمد شهپری، مدیر دیجیتال مارکتینگ شرکت ایران سرور به گوگل ارائه شد. گوگل این ایده فوق العاده را پذیرفت و طی نامه ای رسمی از این شرکت تشکر کرد. حال بهتر است نحوه کار این الگوریتم را با یک دیگر برسی کنیم. الگوریتم پال پال (Pal Pal Algorithm) طی یک آنالیز کامل نسبت به سرعت اسکرول کردن صفحه، اهمیت موضوع و نسبت به مدت زمانی که کاربران در صفحه محتوا می مانند، تشخیص می دهد که این محتوا واقعا کار آمد یا خیر. شاید برای شما سوالی در ذهن شما سوال پیش بیاید که ممکن است این الگوریتم با الگوریتم پاندا به تناقض بخورد ؟ همنطور که در اول این مقاله خدمت عرضتان رساندم پاندا به محتوایی امتیاز بهتری می دهد که تعداد کلمات آن به حد استاندارد رسیده باشد. وقتی شما می توانید طی تعداد کلمات استاندارد مقاله کار آمده خود را ارائه دهید، پس نیازی به اضافه گویی نیست. الگوریتم پال پال نیز برای جلو گیری از اضافه گویی در محتوا وارد این میدان شده است.
سخن پایانی
اگر دقت کرده باشید در تمام الگوریتم ها احترام به حقوق کاربران و جلب رضایت کاربران اشاره شده است. از نظر گوگل مهم ترین رکن در هر وب سایت کاربران آن است. شما می توانید با تولید محتوا به روز با کیفیت، احترام به نظر کاربران، پاسخ گویی به سوالات آن ها و … رضایت آن ها را کسب کنید این امر باعث پیشرفت شما در کسب و کارتان می شود.
امیدواریم با این مقاله به شما کمک کرده باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید