بازاریابی B2C چیست؟ نقش بازاریابی B2C در کسب و کار

امروزه بازاریابی به دسته های مختلفی تقسیم می شود. همانطور که می دانید بازاریابی یک شغل تخصصی می باشد که هر بازاریاب، در حیطه کاری خود باید تمامی زیر شاخه های این شغل را بشناسد تا بتواند بهترین شیوه را برای جذب مخاطبانش بکار گیرند. برای مثال یکی از این زیر شاخه ها بازاریابی B2C یا همان بازاریابی مصرفی می باشد. در ادامه مثالی برایتان می زنیم تا این نوع بازاریابی را لمس کنید.
همانطور که مشاهده می کنید، امروزه تکنولوژی سراسر زندگی ما را فراگرفته است. دیگر لازم نیست برگه سفارش رستورانی را داشته باشید تا بتوانید از آن غذا سفارش دهید و یا زمان خود را صرف پیدا کردن متخصص برای تعمیر کردن وسایل منزل بگذارید. همچنین در رفت و آمد هم همینطور. همه ی این ها امروزه در تلفن همراه شما، فقط با زدن چند کلیک امکان پذیر است.
فروشگاه ها و اپلیکیشن ها امروزه راه را برای تمامی افراد ساده تر کرده اند. شما می توانید به راحتی و بدون دردسر نیاز های خود را در منزل تامین کنید. مانند کار های بانکی، خرید لباس، خرید انواع بلیط و …
حال این سوال پیش می آید که همگی این ها چه طور به بازاریابی B2C یا همان بازاریابی مصرفی، مربوط می شوند؟ در یک جمله، تمامی کسب و کار های این چنینی از طریق بازاریابی B2C کار می کنند.
اما بازاریابی مصرفی یا همان بازاریابی B2C چیست؟ بازاریابی مصرفی چگونه می تواند به کسب و کار شما کمک کند؟ در این مقاله از بوم تیچ ما به این سوالات پاسخ می دهیم و راه را برای شما عزیزان روشن تر می کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
بازاریابی B2C چیست؟
بازاریابی مصرفی یا همان B2C مخفف کلمه Business to Consumer است که در لغت به معنای کسب و کار به مصرف کننده می باشد. در دنیای بازاریابی این کلمه به معنای ارتباط مستقیم شرکت ها (کسب و کار) با مشتریان (مصرف کننده) می باشد. مصرف کننده همان اشخاصی هستن که با هدف استفاده از محصول آن را خریداری می کنند.
فرض کنید شما صاحب یک برند لباس می باشید و من یک شخص که می خواهد آن لباس را خریداری کند. ارتباط بین من با شما ارتباط مستقیم بین کسب و کار و مصرف کننده می باشد. این مثال را در ابعاد بزرگتر نیز می توانید در نظر بگیرید. برای درک بهتر بازاریابی B2C آن را با شاخه مجاور آن برسی می کنیم.
این شاخه دقیقا مقابل بازاریابی B2B می باشد که کسب و کار ها به صورت مستقیم با کسب و کار های دیگر در ارتباط هستند. اگر بخواهیم آن را به تصویر بکشیم، به مثال پاراگراف بالا دقت کنید. فرض کنید شما همان شخص هستید، اما برای تولید لباس، به پارچه نیاز دارید که برای رفع نیاز خود باید با کسب و کار هایی که پارچه تولید می کنند در ارتباط باشید. در ادامه آن کسی که پارچه تولید می کند، برای تولید آن به ماشین های صنعتی نیاز دارد که این ماشین ها توسط کسب و کار دیگری تولید می شوند. و این چرخه به همین صورت ادامه دارد.
در بازاریابی B2C تصمیم گیرنده نهایی فقط یک شخص می باشد که زمان زیادی هم نمی گیرد. اما در B2B برای صاحبان کسب و کار، خریدن محصولات ممکن است دارای ریسک بسیار زیادی باشد. پس باید برای جزء به جزء آن مانند هزینه، کیفیت و … زمان بگذارند.
در کل در بازاریابی مصرفی ارتباط شما به صورت عمده در اینترنت می باشد. پس باید با تکنیک های روز تبلیغات و دنیای مجازی آشنا باشید تا بتوانید محصولات و یا خدمات خود را به مشتریان خود نشان دهید و درباره آن ها اطلاعات کافی قرار دهید تا بتوانند آن را انتخاب کنند و از خرید خود رازی باشند. در این صورت شما را به دوستان خود معرفی می کنند و در نتیجه فروش شما چند برابر می شود.
مزایای بازاریابی B2C یا بازاریابی مصرفی
بازاریابی B2C مزایای بسیار زیادی برای مصرف کننده ها و کسب و کار ها دارد. کسب و کار ها با استفاده از بازاریابی مصرفی می توانند محصولات و یا خدمات خود را علاوه بر فروشگاه فیزیکی ، به صورت آنلاین (وب سایت، شبکه های مجازی و…) نیز در اختیار کاربران قرار دهند. از این رو می توانند فروش خود را چند برابر و برند خود را معروف تر کنند. نمونه از این کسب و کار ها دیجیکالا می باشد. این وب سایت محصولاتی را در فضای اینترنت قرار می دهد و با معرفی مشخصات کامل آن محصول به همراه عکس با کیفیت از آن، محصولات را در اختیار کاربران قرار می دهد. آن ها هم می توانند بدون هدر رفتن زمانشان به صورت آنلاین، محصولات مورد نظرشان را با هم مقایسه و خریداری کنند. به این ترتیب هر دو آن ها سود می کنند.
وب سایت هایی که می خواهند در زمینه بازاریابی B2C فعالیت کنند، می بایست از ظاهری آراسته داشته باشند و از بهینه سازی موتور جستجوگر یا همان سئو استفاده کنند. همچنین برای بیشتر دیده شدن می بایست زمان و هزینه بیشتر را صرف کسب و کار خود کنند. زمانی که مردم می خواهند محصولی را خریداری کنند در ابتدا آن را در گوگل جستجو می کنند. پس شرط ماندن در صفحات گوگل داشتن سئو خوب است که صاحبان کسب و کار و یا بازاریابان B2C باید با آن آشنایی کامل داشته باشند و یا از متخصصان این زمینه کمک بگیرند. برای آشنایی بیشتر در این زمینه می توانید مقاله تکنیک های جادویی سئو مطالعه کنید.
بازاریابی مصرفی با پیشرفت دنیای تکنولوژی و افزایش تلفن های همراه، روزانه در حال گسترش و تکامل است و بهترین فرصت برای رشد کسب و کار ها می باشد. بسیاری از کسب و کار ها برای جذب مخاطب و مشتریان بیشتر با ساختن اپلیکیشن مرتبط با محصولات و یا خدماتشان برای موبایل، راه را برای مشتریان خود آسان تر و فروش خود را چند برابر کرده اند.
صاحبان کسب و کار هایی مانند تولیدی و یا خدماتی می توانند با بازاریابی مصرفی و یک صفحه مجازی(وب سایت، شبکه مجازی) محصولات و یا خدمات خود را در اختیار کاربران بگذارند. کاربران هم نیز به راحتی می توانند بر اساس ویژگی های مورد نظرشان، مانند قیمت، ابعاد، ظاهر و… کالای مورد نیازشان را تهیه کنند و درب منزل آن را تحویل بگیرند.
نقش بازاریابی B2C در کسب و کار به چه صورت می باشد؟
شناخت مشتریان در بازاریابی B2C
بازاریابی مصرفی وسعت زیادی دارد. در جامعه هر فردی ممکن است نسب به فرد دیگر نیاز های متفاوتی داشته باشد. از این رو بازاریابان B2C باید مردم را طبق هدف و نیازی که دارند دسته بندی کنند. برای مثال به طور کلی نیاز هایی که بانوان دارند با نیاز های آقایان بسیار متفاوت است که باید هر کدام از آن ها نیز به دسته های مختلف مانند سن و موقعیت اجتماعی تقسیم شوند.
مشتریان موثر
یکی از عواملی که می تواند در بازاریابی B2C تاثیر بسزایی داشته باشد مشتریانی هستند که تجربه خرید خوب و مثبتی از خدمات و یا محصولات داشته اند. شایان ذکر است که مشتریانی که قبلا از شما خرید کرده اند و از خدمات و یا محصولات شما راضی اند، تمایل بیشتر به خرید مجدد دارند. همچنین کسب و کار شما را به دوستان خود معرفی می کنند. به این نوع از ارتباط، بازاریابی دهان به دهان می گویند، اگر از طرف مشتریان راضی هم باشد که دیگر هیچ! تاثیر این بازاریابی را می توانید سال ها بر روی کسب و کار خود احساس کنید. تکرار خرید محصولات و یا خدمات از مشتریان همیشگی، کلید موفقیت اکثر کسب و کار های بزرگ می باشد. در بازاریابی مصرفی شما می بایست تلاش خود را برای جذب مشتری های همیشگی بگذارید و برای خود مشتریان وفادار به برند خود بسازید.
جذب مشتریان بیشتر توسط بازاریابی B2C
اگر کسب و کارتان کم تر دیده می شود و یا تازه کسب و کار خود را راه اندازی کرده اید و مشتریان زیادی ندارید، اصلا جای نگرانی نیست، زیرا در این بخش به شما کمک می کنیم پله به پله مشتریان خود را جذب کنید و فروش خود را چند برابر کنید. با بوم تیچ همراه باشید.
- شناخت مخاطب هدف: در ابتدای راه شما می بایست مخاطبان خود را تعیین کنید. این بدان معناست که باید بدانید مخاطبان شما چه کسانی هستند؟
جنسیت آن ها چیست؟
در چه رده سنی قرار دارند؟
چه محتوایی می تواند برای آن ها جذاب باشد؟
در چه صورت از شما خرید می کنند؟
و سپس لیستی از تمامی این سوال ها تهیه کنید و به همه ی آن آنها پاسخ دهید.
- برندینگ: برای این که در بازار کسب و کار خود حرفی برای گفتن داشته باشید، می بایست یک برند داشته باشید. نام ، لوگوی و مشخصات شما می تواند بیانگر برند شما باشند. پس تا جایی که می توانید در انتخاب آن ها دقت کنید.
- تعامل با مخاطبان: به نظرات و پیشنهادات مخاطبان خود پاسخ دهید. این کار باعث می شود تا رابطه صمیمانه ای بین شما و مخاطبان برقرار شود و در خرید از شما، حس اطمینان داشته باشند.
- نظرات منفی را بپذیرید: اگر مخاطبان شما نظرات منفی برای شما ثبت کردند از این اتفاق خوشحال باشید، زیرا فرصت این را به دست آورده اید تا مشکلات خود را بدون صرف هزینه، برطرف کنید. در ادامه راه کار هایی برای بازاریابی B2C برایتان بازگو می کنیم تا در کسب و کار خود از آن ها استفاده کنید.
بازاریابی B2C به چه صورت انجام می شود؟
کسب و کار ها برای فروش محصولاتشان به مصرف کننده از کمپین های B2C استفاده می کنند. هدف از برگزاری کمپین های بازاریابی B2C، جذب مخاطب برای خرید محصولات می باشد. در کل این تکنیک برای جذب خریدار احتمالی و در نهایت تبدیل کردن آن به مشتری جدید می باشد.
برای مثال فرض کنید که شما فروشنده لوازم خانگی به صورت آنلاین می باشید. برای اثرگذاری روی مخاطبان خود چه کاری انجام می دهید؟
- اطلاعات کافی برای محصولات
- به اشتراک گذاشتن عکس با کیفیت از محصولات
- ضمانت کالا
- تولید محتوای مربوط به کسب و کار
شما باید بدانید که مشتریان شما چه کسانی هستند و چه چیزی می خواهد. در واژه ای ساده تر باید مخاطب هدف خود را بشناسید و محصولات خود را بر اساس علایق آن ها به اشتراک بگذارید.
بازاریابی B2C از سه اصل برای به فروش رفتن محصولات به شما کمک می کند.
- مصرف کننده را به شما معرفی می کند
- تشویق مصرف کننده به تعامل با برند شما
- هدایت مصرف کننده به سمت محصولات شما
برای رسیدن به این موارد می بایست استراتژی بازاریابی B2C را بدانید. این مطلب را به صاحبان کسب و کار و یا افرادی که می خواهند کسب و کار خود را راه اندازی کنند شدیدا پیشنهاد می کنیم. با بوم تیچ همراه باشید.
بازاریابی مصرفی و استراتژی مربوط به آن
استراتژی در بازاریابی مصرفی به شما کمک می کند تا خود را برای فروختن محصولات خود آماده کنید. البته چیدن هر استراتژی بدون برسی و تحقیقات ممکن است تأثیر معکوس بر کسب و کار شما داشته باشد. به همین دلیل به شما پیشنهاد می کنیم تا راه های مختلف چیدن استراتژی را برسی کنید و از چکیده آن ها برای ادامه راه خود استفاده کنید. بازار رقبا و کسب و کار های مجاور خود را برسی کنید تا از هر کدام از آن ها، ویژگی های مثبت را ثبت کنید. از این مقاله نیز می توانید برای چیدن پایه استراتژی و بهبود استراتژی های قبلی خود استفاده کنید.
همچنین به یاد داشته باشید که تمامی استراتژی ها نمی تواند برای شما کارآمد باشد. برای مثال استراتژی فردی که در زمینه آموزش فعالیت می کند ممکن است با کسب و کار شما متفاوت باشد! پس موفقیت یک شخص را هدف خود قرار ندهید زیرا دلیل نمی شود که آن شخص در کار خود موفق شده باشد، شما هم بشوید. پیشنهاد ما به شما این است که بیشتر تحقیق کنید تا بتوانید با ذهن باز تر استراتژی خود را طراحی کنید.
در ادامه به معرفی چند استراتژی می پردازیم که می توانید از آن ها در کسب و کار خود استفاده کنید.
با مخاطبان خود مانند ربات رفتار نکنید
بازاریابی محتوایی، به معنی این می باشد که اگر مخاطبی داشته باشید، باید با آن ها رفتار انسانی داشته باشید نه مانند یک ربات که دارد به شما پول می دهد. در بخش تولید محتوای خود (چه در وب سایت و چه در شبکه اجتماعی) مطالبی را تهیه کنید که هم راستا با کسب و کار شما باشد. همچنین با مخاطبان در ارتباط باشید، چه در بخش به اشتراک گذاشتن داستان های کاری خود و چه در بخش درک رفع نیاز های آن ها. در این بخش باید کاری کنید که مشتری به شما اعتماد داشته باشد و شما را به عنوان مرجع و متخصص در قسمت محصولات تان بداند تا بتواند تمامی سوال های ذهنی خود را از طریق شما برطرف کند.
در بازاریابی مصرفی مسابقه برگذار کنید و برای آن جایزه تعیین کنید
کمتر کسی وجود دارد که از مسابقه دوری کند. شرکت کردن در مسابقه با هدف گرفتن جایزه رایگان برای هر فردی جذاب است. به خصوص این که برای شرکت در مسابقه نیاز به هزینه و زمان نداشته باشند.
شما می توانید در دنیای اینترنت و در هر بخشی از آن که مناسب است، مسابقات جذاب بگذارید. یکی از ساده ترین راه ها برای این کار می تواند وعده جایزه دادن به افرادی باشد که شما را به دوستان خود معرفی می کنند و از طریقه قرعه کشی برنده جایزه می شوند. برای جایزه آن هم می توانید از محصولات و یا خدمات خود استفاده کنید. به این صورت مخاطبان و مشتریان شما بیشتر می شود.
تنها کاری که می بایست انجام دهید این است که به مخاطبان این اطمینان را بدهید که مراحل قرعه کشی به درستی انجام می شود و جایزه آن به افراد داده می شود. در این صورت ممکن است از نظرات ارزشمند آن ها نیز برخوردار شوید. فقط به یاد داشته باشید که به نظرات آن ها پاسخ کامل دهید.
هدف گذاری سئو برای کسانی که می خواهند نام شما را جستجو کنند
بسیاری از صاحبان کسب و کار، زمان بهینه سازی موتور جستجو گر به فکر مخاطبان خود نیستند. آن ها بر این باورند که تمامی جستجو های گوگل به یک شکل می باشد. اما به این صورت نیست.
برای مثال شما برای یافتن موبایل جدید ممکن است فقط نام آن موبایل را جستجو کنید اما اگر اطلاعات کافی راجب آن بخواهید، عبارت “مشخصات” را به ابتدای آن اضافه می کنید. بسته به فعالیت های خود می بایست کلمات کلیدی خود را تغییر دهید و نسبت به آن تولید محتوا کنید. در حالت عادی ممکن است برای تمامی جستجو ها تولید محتوا کنید اما با بهینه سازی درست و هدفمند، مخاطبان خود را هدف قرار می دهید. این کار باعث می شود شما در اینترنت بیشتر دیده شوید در نتیجه به برند سازی شما کمک می کند.
اعطای هدیه و جوایز
در این بخش شما می توانید برای مخاطبان خود بعد از هر خرید آن ها یک هدیه در نظر بگیرید. این کار باعث می شود شانس به فروش رفتن محصول شما چند برابر شود. این کار باعث می شود که در ذهن مخاطبان باقی بمانید. زیرا با خرید یک محصول یک هدیه دریافت می کنند که ممکن است برای آن ها ارزشمند باشد.
هدیه ای که در نظر گرفته اید می تواند هر چیزی باشد! می توانید محصولات مرتبط با خرید مشتریان را در اختیار آن ها قرار دهید و یا یک محصول جدا از محصولات موجود در کسب و کارتان.
باشگاه مشتریان ایجاد کنید
باشگاه مشتریان این امکان را به شما می دهد تا مشتریان با کسب و کار شما تعامل برقرار کنند تا بتوانند سطح اکانت خود را ارتقا دهند.
این مرحله، مرحله وفاداری مشتری به شما نیز نامیده می شود. این بخش شامل رقابت و پاداش می باشد. زمانی که مشتری های شما برای کسب سطح بالاتر در تلاش هستند، شما در این ما بین می بایست به آن ها پاداش بدهید. این کار باعث افزایش تعامل بین مخاطبان و شما می باشد.
استفاده از شبکه های اجتماعی در بازاریابی مصرفی
شبکه های اجتماعی در موفقیت و برندینگ شدن کسب و کار شما، می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. اگر برای دیده شدن در شبکه های اجتماعی هزینه کافی برای تبلیغات نداشته باشید، می توانید از استراتژی بازاریابی B2C استفاده کنید. راه کار های بسیاری وجود دارد که بتوانید در شبکه اجتماعی خود را به مردم نشان دهید. از این رو می توانید مقاله نقش شبکه های اجتماعی در کسب و کار را مطالعه کنید.
پس از شبکه های اجتماعی هیچ وقت غافل نشوید زیرا تاثیر آن ها بر روی کسب و کار غیر قابل باور است.
از بازاریابی موبایلی استفاده کنید
امروزه شاید در تمامی خانه ها یافتن کامپیوتر و یا لب تاب کار دشواری باشد اما تمامی مردم از تلفن همراه استفاده می کنند. از این رو ضرورت دارد که بازاریابان B2C در چیدن استراتژی محتوایی خود از بازاریابی موبایلی نیز استفاده کنند. پس محتوای خود را در موبایل و تبلت با سایز های مختلف چک کنید تا مشکلی به وجود نیاید. پیشنهاد می کنیم که مقاله کسب درآمد با موبایل چیست؟ 14 ایده برای کسب درآمد با موبایل را حتما مطالعه فرمایید.
شایان ذکر است که باید وب سایت خود را نیز واکنشگرا کنید. این به این معنی است که وب سایت شما در مانیتور، لب تاب، تبلت و موبایل باید با نظم و مرتب دیده شود.
به طور کلی سعی کنید تمامی محتوا های خود را در موبایل نیز چک کنید تا به مشکل نخورید.
ارتباط با اینفلوئنسر ها
اینفلوئنسر ها و یا همان افراد تاثیر گذار، چهره های دیده شده در شبکه های اجتماعی هستند که می توانند بر روی نظر کاربران تاثیر بسزایی بگذارند. اگر با این افراد آشنایی ندارید مقاله اینفلوئنسر چیست بوم تیچ را مطالعه کنید.
همچنین می توانید مقاله کسب ثروت از طریق اینفلوئنسر مارکتینگ را مطالعه کنید تا با ذهنی باز تر از این افراد برای معرفی کسب و کار خود به مردم استفاده کنید.
سخن پایانی
بازاریابی B2C می تواند کسب و کار شما را طوری دگرگون کند که فکرش را هم نمی توانید بکنید. در مقالات دیگر به صورت کامل تر درباره این روش ارزشمند در بازاریابی صحبت می کنیم. ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.
دیدگاهتان را بنویسید